Web kao mjesto pristupa distribuiranim digitalnim zbirkama vizualne građe - Zlodi, Goran (2003)
U članku se obrađuje nekoliko tema vezanih uz sustave za pretraživanje vizualnih informacija i njihovu transformaciju u mrežnom okruženju. Uspoređuju se značajke World Wide Weba i zahtjevi koje pred njega postavlja vizualna građa. Budući da strukturirano nazivlje ima vrlo važnu ulogu u poboljšanju pristupa kulturnoj baštini, u članku se razmatraju metode uporabe tezaurusa u mrežnom distribuiranom okruženju. Prikazana su i dva hrvatska projekta u kojima se vizualne zbirke predstavljaju na webu: donacija Hrvatske slikarice rođene u 19. stoljeću dr. Josipa Kovačića i pilot-projekt digitalizacije i dokumentiranja vizualne građe na znanstveno-istraživačkom projektu Zaštita i komuniciranje kulturne baštine u Hrvatskoj.
Projekt MZOS
HRV