Pristup istraživanju bunjevačkih identiteta - Černelić, Milana (2004)
Bunjevački identiteti su mnogostruki već i samom njihovom podjelom u tri ogranka: podunavski, primorsko-lički i dalmatinski Bunjevci. Fenomen njihovih identiteta u takvom složenom vremenskom i prostornom kontekstu stoga se promatra kroz povijesni i suvremeni diskurz. Na temelju spoznaja do kojih se došlo istraživanjem bunjevačke etnogeneze može se pristupiti istraživanju njihovoga identiteta u povijesnom kontekstu, a može pridonijeti i boljem uvidu u neke aspekte njihovoga identiteta u suvremenom kontekstu. Ukazalo se i na konstrukciju njihovog etničkog, nacionalnog, regionalnog i kulturnog identiteta na primjeru pojedinih bunjevačkih skupina: podunavski i primorski Bunjevci, te lokalna zajednica doseljenih bunjevačkih obitelji u Hrvatsku iz Bačke u Vojvodini.