Kriza slavistike (slavistički studiji između nacionalizma i globalizacije) - Kovač, Zvonko (Array, 2004)
U radu se raspravlja o stanju slavističkih studija u slavenskim i zapadnoeuropskim zemljama te se utvrđuje gotovo dijametralno suprotna strategija koja ide od prenaglašavanja jednojezičnih studija do utapljanja slavističkih studija o općelingvističke ili komparatističke studije.