Prilog poznavanju gospodarskih, društvenih i demografskih promjena u Zelini i okolici krajem 15. i u 16. stoljeću - Petrić, Hrvoje (Array, 2004)
Dio promjena na prostoru Zeline i okolice počeo se odvijati još krajem 15. stoljeća. Kasnije su te promjene dobile na dinamici. Tijekom 16. stoljeća su se na Zelinskom području odvijali procesi demografskih, društvenih i gospodarskih promjena. S jedne strane je išao proces doseljavanja stanovništva na ovaj prostor, dok je s druge strane dolazilo do iseljavanja pred kraj 16. stoljeća kao što se vidi po opustjelosti poreznih dimova. Iz prije iznesenih podataka vidimo da je period od kraja 60-tih do sredine 90-tih godina 16. stoljeća bio jedan od najtežih u razvoju Zeline jer je ovaj kraj tada proživljavao svoje najdramatičnije i najteže trenutke doživljavajući negativne demografske i gospodarske procese koji će zasigurno imati stanovite posljedice i u budućem razvoju. Pred kraj 16. stoljeća se vide prvi znakovi demografske i gospodarske obnove koja je jasno vidljiva prema popisima obitelji iz 1598. i 1600. godine. Iz njih se može razabrati kolika je bila demografska snaga i napučenost zelinskog područja, a također je moguće rekonstruirati i raster ondašnjih naselja što može biti prilog topografskim istraživanjima.