Pojam "naroda" u starijoj etnološkoj literaturi - Grbić, Jadranka (Array, 2004)
Rad ukazuje na uvriježenost mišljenja kako starija etnološka literatura tretira pojam "narod" kao prirodnu, fiksnu, urođenu kategoriju, nešto što je samo po sebi razumljivo, dato jednom za svagda svim članovima zajednice. "Narod" bi bila statična kategorija koja u sebi nema povijesnu dimenziju, a samim time ni dimenziju dinamičnosti. Međutim, pomnija analiza nekih od teorijskih postavki Antuna Radića, Milovana Gavazzija i Branimira Bratanića ukazuje na izvjesna odstupanja od toga mišljenja (pa i trenda rane i ranije europske i hrvatske etnologije).