Globalizacija i jezični procesi - Grbić, Jadranka (2004)
Usporedno sa zanimanjem za probleme identiteta (individualnoga i kolektivnoga) sa svih mogućih aspekata (od ekološkoga, ekonomskoga, sociološkog, antropološkog, političkog, itd.) javlja se zanimanje za pitanja i probleme jednoga od ključnih faktora u procesu identfikacije - jezika. Referat analizira dominaciju engleskog jezika s obzirom na globalizacijske procese (ekonomske, kulturne, komunikacijske i dr.) te raspravlja o tome je li u pitanju jezična tiranija i opasnost nestajanja brojnih drugih jezika na svijetu i vodi li dominacija engleskog jezika - u krajnjoj liniji - monolingvalnom društvu?
Projekt MZOS
HRV