Analiza alaringalnog glasa i govora - Mušura, Maja (Array, 2003)
U radu se uspoređuju tri skupine alaringalnih bolesnika: skupina koja se služi ezofagealnim govorom, skupina s traheoezofagealnom fistulom i skupina koja se služi govornim aparatom. Govorni materijal snimljen je u tihoj komori na mini disk. Tekst se sastojao od čitanja kratke priče, foniranja samoglasnika, maksimalnog držanja suglasnika, te čitanja bezznačenjskih riječi. Programima za akustičku obradu analizirane su neke varijable glasa i izgovora. Rezultati su potvrdili prednost kirurške rehabilitacije formiranjem traheoezofagealne fistule i postavljanjem govorne proteze. Rehabilitacija ezofagealnim govorom i upotrebom govornog aparata u kombinaciji daje zadovoljavajuće rezultate kod većine bolesnika operiranih u našoj klinici.