Tommaseo the expurgator of Giovanni Della Casa. An episode from Tommaseo's milanese period - Malinar, Smiljka (Array, 2004)
Analiziraju se postupci kojima je N.Tomaseo, priređujući za milanskog izdavača Stellu novo izdanje "Galatea" Giovannija Della Case, tekst reducirao za dvije trećine i promijenio njegov sintaktički ustroj.Odsutnost filološke osjetljivosti koju je pritom pokazao posljedica je shvaćanja kulture kakvo je Tommaseo bio stekao u zatvorenoj, provincijalnoj sredini Splitskog sjemeništa i Padovanskog sveučilišta u kojima se formirao.