Il plurilinguismo nella produzione comica croata del Cinquecento e del Seicento - Malinar, Smiljka (2004)
Određuje se povijesno-ekonomski i sociokulturni kontekst višejezičnosti karakteristične za istočnu obalu Jadrana u razdoblju od kasnoga Srednjeg vijeka do pada Mletačke i Dubrovačke republike. Na podlozi tekstova dubrovačkog komičnog teatra XVI.-XVII. stoljeća - uz poseban osvrt na pojavu prebacivanja kodova - i dokumentarnih svjedočanstava, preispituju se pogledi nekih talijanskih lingvista - ponovljeni i u domaćoj literaturi u novije vrijeme - o potpunoj dvojezičnosti stanovnika Dalmacije i Dubrovnika, upućujući na problematičnost takvih stavova kada je riječ o pripadnicima nižih slojeva i o ženama.