Petrarkizam kao potonulo kulturno dobro: četiri anonimna pisma iz tzv. Zadarskog rukopisa - Malinar, Smiljka (2004)
Četiri anonimna prozna teksta zabilježena u rukopisu sastavljenom u Zadru krajem 16. stoljeća, pisana u petrarkističkoj maniri, koja anonimni pošiljalac upućuje neimenovanoj gospoji, promatraju se kao svjedočanstvo primjene petrarkističkih klišea. Zadarski epistolarni fragment uspoređuje se i sa sličnim tekstovima nastalima u Italiji a promatra se i kao jezični dokument. Uz to se razmatra i mogući recepcijski kontekst petrarkističke ljubavne epistolografije u zadarskoj i dalmatinskoj sredini općenito.