Metulum, glavni grad Japoda - Olujić, Boris (Array, 2003)
Akademik Duje Rendić-Miočević Japodima je posvetio nekoliko svojih važnih znanstvenih radova. Ukazujući ovdje svoje poštovanje uvaženom profesoru, ovim bih prilogom ponovno problematizirao ubikaciju Metuluma, jednog od najvećih i najvažnijih japodskih središta. Opis razaranja Metula od antičkih je vremena pobuđivao veliku pažnju i interes. Od prvih početaka historiografije i arheologije, ovaj je problem zaokupljao mnoge znanstvenike. Tako i ne čudi potraga za mjestom gdje se točno nalazilo japodsko središte. Jedan od lokaliteta koji doista nudi najviše argumenata za tezu da se ovdje nalazio Metulum, svakako je Viničica kod Josipdola. Viničica svojom veličinom i važnošću zaslužuje pažnju i izvan rasprave o Metulumu. Cilj sustavnog arheološkog istraživanja koje na ovom lokalitetu traje već tri godine i nije dokazivanje ili osporavanje ubikacije japodskog glavnog grada. Ovim istraživanjima pokušavamo dobiti što više podataka o razvoju velikog središnjeg naselja veće prostorne cjeline, organizaciji prostora, korištenju i transformaciji okoliša, komunikacijama, kontinuitetu i diskontinuitetu života na određenim lokacijama. Sustavno istraživanje ujedno podrazumijeva i stalni rad na zaštiti i prezentaciji ovog lokaliteta.