Može li TAS-20 izmjeriti aleksitimiju kod adolescenata? - Kulenović, Alija (Array, 2003)
TAS-20 (Toronto Alexithymia Scale) je daleko najčešće korišten instrument za procjenu aleksitimije u istraživanjima, epidemiološkim studijama i kliničkoj praksi. Svojstva ove kratke trodijelne skale, utemeljene na samoprocjenama, dobro su poznata i višekratno potvrđena u brojnim studijama različitih kliničkih i nekliničkih populacija. Glavni ciljevi ovog istraživanja bili su (a) ispitati mogućnost primjene i upotrebe TAS-20 u radu s adolescentskom populacijom (u čemu nema gotovo nikakvih iskustava) i (b) provjeriti neka svojstva skale uz koja se vezuju različite ocjene i tumačenja (konceptualne poteškoće, nedostatna kriterijska validacija). Rezultati dobiveni na temelju analiza podataka prikupljenih primjenom TAS-20 na skupini od N=269 splitskih srednjoškolaca svih razreda pokazali su da (a) procjena aleksitimije pomoću TAS-20 kod adolescenata dovodi do neobično visokih prosječnih vrijednosti koje su bliže tipičnim parametrima kliničkih populacija te da se najveći dio ovog porasta može pripisati deklariranim poteškoćama u identifikaciji emocija, (b) dobiveni koeficijenti pouzdanosti (Cronbachov α ) nalaze se u zoni nižih vrijednosti, što je naročito izraženo za subskalu Eksternalno orijentiranog mišljenja (EOT), (c) subskala EOT je izrazito heterogena i statistički nepovezana s drugim aspektima aleksitimije i (d) povezanost rezultata u TAS-20 s mjerama relevantnih kriterijskih aktivnosti nije pronađena ili je vrlo niska. Na temelju rezultata ovog i drugih istraživanja opravdano je zaključiti da TAS-20 ima značajnih konceptualnih i izvedbenih poteškoća zbog kojih je upotreba ovog instrumenta za procjenu aleksitimije upitna ne samo u adolescentskoj već i u drugim populacijama. Uočeni nedostaci naročito dolaze do izražaja u individualnoj dijagnostici za koju se TAS-20 bez temeljite revizije nikako ne može preporučiti.