Integriranje najstarije povijesti u povijest suvremenih europskih naroda: Zablude i posljedice - Kuntić-Makvić, Bruna (Array, 2004)
U vrijeme ujedinjenja Europe u najstarijoj se prošlosti, prapovijesti i antici, traže integrativni fenomeni. Preoces modeliranja zajedničke eruopske povijesti dobrano je uznapredovao. Pri tome se oblikuju prikazi u kojima se zanemaruju i potpuno ignoriraju konfliktni aspekti povijesnih procesa u Europi, čak i u najstarijim razdobljima. Postavlja se pitanje kako u tome sudjeljuju hrvatski autori.