Zloupotreba Interneta ili put ka novoj dijagnostičkoj kategoriji - Bugarski, V. (2003)
Internet - globalna kompjuterska korisnička mreža predstavlja suvremeno sredstvo komunikacije čiji je krajnji cilj formiranje najvećeg tržišta na svijetu, naročito kada je u pitanju mogućnost i dostupnost informacija. Kao takva ova virtualna mreža postaje sastavni dio i svakodnevna potreba sve većeg broja njenih korisnika. Podaci koji ilustriraju ovu tvrdnju odnose se na činjenicu da su sva dosadašnja predviđanja o broju korisnika ove globalne mreže prešla i najoptimističnija očekivanja. Međutim sa širenjem Interneta uočena je određena tendencija korisnika ka zloupotrebi Interneta, koja se manifestira na više načina. U skladu s tim istraživači su utvrdili postojanje temelja za uvođenje kategorije patološke upotrebe Interneta ili tzv. ovisnost o Internetu. Potaknuti tom spoznajom cilj ovog istraživanja bio je utvrditi korisnički trend (učestalost boravka na Internetu, sociodemografska struktura korisnika, navike korisničke populacije) u Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori te utvrditi eventualne razlike među njima. Istraživanje je provedeno s 200 sudionika, ispitanih upitnikom posebno konstruiranim za ovo istraživanje (u skladu s kriterijima APA-e) koji je distribuiran elektronskim putem. Dobiveni rezultati ukazuju da u okviru domaće populacije korisnika Interneta ne postoji izražena sklonost ka zloupotrebi virtualne mreže kao što je to slučaj s korisnicima u zapadnim zemljama. Međutim ne treba zaboraviti da je korisnički trend kod nas u velikoj mjeri uvjetovan tehničkim i ekonomsko-materijalnim ograničenjima. Očigledno je da interes za upotrebom Interneta raste, i da je on iz godine u godinu sve veći. Povećanjem broja korisnika i poboljšanjem ekonomskog standarda stanovništva stvaraju se uvjeti za nastanak pojave koja bi po svojoj fenomenologiji, ali i etiologiji mogla odgovarati tzv. ovisnosti o Internetu.