Usporedba MMPI-2 i MMPI-201 profila kod veterana s dijagnosticiranim PTSP-om - Jokić-Begić, Nataša; Lauri Korajlija Anita; Brajković, L. (2003)
U otkrivanju PTSP-a psihološka procjena je sastavni dio dijagnostičkog procesa. Prijašnjih godina smo redovito koristili MMPI-201 test ličnosti što je rezultiralo i utvrđivanjem karakterističnog profila. U zadnjih godinu dana ovaj je test zamijenjen MMPI-2 testom ličnosti, kao moćnijim, valjanijim i pouzdanijim testom koji ima primjenu širom svijeta na svim dijagnostičkim skupinama. Cilj rada je bio utvrditi razlike u profilima dobivenih na MMPI-201 i MMPI-2 testu kod ispitanika oboljelih od PTSP-a. Uzorak su činila 153 ispitanika muškog spola kod kojih je postavljena dijagnoza PTSP-a od strane psihijatra, te na temelju rezultata psihologijske obrade. Ukupan uzorak ispitanika rješavao je oba navedena testa. Usporedbom dobivenih profila temeljnih ljestivca možemo zaključiti kako je MMPI-2 profil "povišeniji" od MMP-201 profila. Konfiguracija profila kontrolnih ljestvica, te tzv. neurotskih ljestvica (Hs-D-Hy) je gotovo jednaka, pri čemu treba naglasiti kako su i T-vrijednosti jednake, osim za F-ljestvicu koja je mnogo viša na MMPI-2 testu. Kod tzv. psihotičnih ljestvica (Pa-Pt-Sc) došlo je do promjene konfiguracije: dok je na MMPI-201 šiljak na Pa ljestvici, na MMPI-2 je šiljak na Sc ljestvici. U MMPI-2 testu je došlo do znatnog povišenja Sc i Pt ljestvice.
Projekt MZOS
HRV