Stigmatizacija osoba homoseksualne orijentacije - Kamenov, Željka (Array, 2004)
Netolerantnost prema osobama homoseksualne orijentacije prenosi se i odražava negativnim stereotipima, predrasudama i mitovima koje okolina ima o njima. Stigmatizacija dovodi do sniženja samopoštovanja i poštovanja od strane drugih te do osjećaja izolacije, usamljenosti i diskriminacije. Osim toga, osobe homoseksualne orijentacije se, predstavljajući skupinu drugačiju od opće populacije, susreću s pitanjima vlastitih prava kao ljudskih bića te ih se pritom gura u krajnje margine našeg društva. Istraživanje je provedeno u Zagrebu, na uzorku od 365 sudionika (srednjoškolaca, studenata i odraslih), a proveli su ga studenti psihologije, sudionici XIII. Ljetne škole. Upitnik je konstruiran za potrebe ovog istraživanja, a njime su ispitani stereotipi, stavovi, iskustvo, znanje, atribucije i socijalna distanca prema osobama homoseksualne orijentacije. Rezultati su pokazali da ne postoji jasan i općeprihvaćeni stereotip o homoseksualcima. Stav prema osobama homoseksualne orijentacije moguće je predvidjeti na osnovi spola, dobi, važnosti vjere, znanja i iskustva sudionika s njima. Osim toga, sudionici koji smatraju da su homoseksualci vlastitim izborom odabrali svoju seksualnu orijentaciju imat će negativniji stav. Hijerarhijska regresijska analiza u kojoj su kao blokovi prediktora korištene demografske varijable, psihološke varijable, stupanj tolerancije te stav prema homoseksualcima pokazala je da je ovim varijablama moguće objasniti 60% varijance stupnja prihvaćanja osoba homoseksualne orijentacije. Pri tome se najznačajnijim prediktorom pokazao stupanj tolerancije, a zatim stav, važnost vjere, iskustvo i znanje o homoseksualnosti. Ovi rezultati ukazuju da bi educiranje javnosti o homoseksualnosti poboljšalo stav ljudi prema toj skupini te da bi ih društvo tada bolje prihvaćalo.