Upotreba fokus grupa u znanstvenim i primijenjenim istraživanjima iz socijalne psihologije - Kamenov, Željka (Array, 2004)
Fokus grupe su polustrukturirana metoda u kojoj uvježbani moderatori potiču smislenu grupnu diskusiju čija svrha nije postizanje konsenzusa ili dogovora, već iznošenje što različitijih iskustava, stavova i mišljenja vezanih uz zadani problem. Iako su fokus grupe široko korištena istraživačka metoda u društvenim znanostima, u socijalnoj su psihologiji vrlo slabo upotrebljavane sve do devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je njihova nagla popularnost rezultirala brojnim metodološkim, ali i empirijskim radovima. Fokus grupe se ubrajaju u kvalitativne istraživačke metode. Te metode u posljednje vrijeme u psihologiji postaju sve popularnije te se koriste u sve većoj mjeri kao izvor relevantnih podataka koji se ne mogu prikupiti kvantitativnim metodama istraživanja. Jedna od glavnih prednosti metode grupne diskusije se odnosi na mogućnost prikupljanja odgovora kakvi se ne mogu dobiti u istraživanjima upitničkog tipa. Općenito, podaci prikupljeni metodom fokus grupa su detaljniji, konkretniji te u sebi uključuju osobno iskustvo sudionika, njihovo viđenje ispitivanih problema i mogućnosti djelovanja. U usporedbi s individualnim intervjuima, fokus grupe su ekonomičnije jer se istovremeno razgovara s više ljudi, no one su često i sadržajnije jer se sudionici međusobno potiču na razgovor o temama koje bi pojedinac možda zaboravio i preskočio. Jedan od razloga popularnosti ove metode je njena fleksibilnost. Ona se može koristiti samostalno ili u kombinaciji s kvantitativnim metodama, u laboratorijskim uvjetima ili na terenu, kao npr. u akcijskim istraživanjima. Može se upotrijebiti sa svrhom generiranja čestica za kvantitativno istraživanje, za deskripciju prevladavajućih stavova i mišljenja o nekoj temi, za ispitivanje i bolje razumijevanje različitih iskustava sudionika, za prikupljanje ideja o mogućim rješenjima nekog aktualnog društvenog problema, kao i za evaluaciju postojećih edukacijskih ili socijalnih programa. U izlaganju će biti riječi o iskustvima u korištenju fokus grupa u istraživanjima iz socijalne psihologije provedenim na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu tijekom posljednjih desetak godina. Ovom je metodom, između ostalog, ispitivan doživljaj pravde u Vukovaru, percepcija problema i potreba mladih širom Hrvatske, odnos prema različitim stigmatiziranim skupinama kao i njihova iskustva vezana uz stigmatizaciju, i još mnogo drugih sadržaja. Iako su očite prednosti koje omogućuje upotreba ove metode, razmotrit će se i njena ograničenja i nedostaci.