Akustična priroda kratkoročnog pamćenja i efekt mjesta u seriji - Vranić, Andrea (Array, 2003)
U zadacima dosjećanja prezentirane liste riječi uobičajen nalaz jest umjereno dobro dosjećanje početnog dijela liste, relativno slabo dosjećanje središnjeg dijela liste, te odlično dosjećanje riječi s kraja liste. Istraživanja pokazuju kako dosjećanje recentnih elemenata niza ovisi o kratkoročnom pamćenju, dok dosjećanje ranih elemenata odražava dugoročne aspekte pamćenja (Baddeley, 1999). Također se pokazalo da na dosjećanje recentnih elementa ne djeluju faktori koji utječu na uradak na ostatku krivulje dosjećanja (poznatost i konkretnost riječi, brzina prezentacije). S obzirom na utvrđenu akustičnu prirodu kratkoročnog pamćenja, cilj je ovog rada bio ispitati utjecaj akustične sličnosti zadnjih elemenata u nizu na efekt recentnosti. Provedena su tri eksperimenta. Svaki eksperiment uključivao je situaciju neposrednog i odgođenog dosjećanja. U prvom eksperimentu korištena je lista smislenih nepovezanih riječi jednake frekvencije. Potvrđen je uobičajen nalaz boljeg dosjećanja primarnih i recentnih elemenata niza pri neposrednom dosjećanju, odnosno samo primarnih u situaciji odgođenog dosjećanja. Posljednih pet riječi podražajne liste u drugom eksperimentu činile su akustično slične riječi. U trećem eksperimentu ista je lista riječi prezentirana auditivno. Obrada rezultata uključila je testiranje razlika u dosjećanju elemenata ovisno o njihovom položaju u nizu, te razlika u rasponu pamćenja. Prikupljeni su i podaci o dosjećanju prezentiranih riječi tri dana nakon samog eksperimenta. Rezultati eksperimenata komentirani su u okviru modela radnog pamćenja Baddeleya i Hitcha (1974), te istraživanja utjecaja proaktivne inhibicije na dosjećanje.