Raspoloženje kao determinanta promjene stava - Tonković, Mirjana (Array, 2004)
Cilj ovog istraživanja je ispitati efekte koje imaju različita raspoloženja na dubinu procesiranja poruke, što se odražava u postojanju razlike u efektima jake i slabe poruke, te ispitati da li postojanje perifernog znaka ima utjecaja na veličinu promjene stava ovisno o raspoloženju i snazi prezentiranih argumenata. U istraživanju u kojem je sudjelovalo 132 studenta psihologije, je upotrijebljen eksperimentalni nacrt 2 (pozitivno/negativno inducirano raspoloženje) x 2 (jaka/slaba persuazivna poruka) x 2 (periferni znak postoji/ne postoji) s kontrolnom grupom. Provedeno istraživanje pokazalo je da do sistematskog procesiranja dolazi i u negativnom i u pozitivnom raspoloženju. Snaga poruke pokazala se jedinom značajnom determinantom promjene stava i to na način da su ispitanici koji su čitali jaku poruku stav promijenili u zagovaranom smjeru. Inducirano raspoloženje, kao i postojanje perifernog znaka nisu imali utjecaja na promjenu stava.