"Biogeografija": Marina ili o biografiji Irene Vrkljan - Benčić, Živa (Array, 2003)
Budući da je Marina ili o biografiji prije svega pokušaj da se opiše životni put ruske pjesnikinje Marine Cvetajeve, u svojoj sam se analizi najprije usredotočila na Irenu Vrkljan kao biografa. Njezin pripovjedni model biografije nazvala sam "biogeografijom" jer se život Marine Cvetajeve tu ne prikazuje kao proces koji, trajući u vremenu, započinje Marininim rođenjem i završava njezinom smrću, nego promiče pred nama kao kretanje biografske junakinje iz jedne geografske točke u drugu nalikujući na putovanje ne samo u metaforičkom nego i u doslovnom smislu riječi. Razbijanje kronološkog načela u svakom slučaju dovodi do toga da promjene u životu ruske pjesnikinje percipiramo mnogo više u prostornim nego u vremenskim okvirima.