Prema jeguljama stvarnosti (Lirika Ranka Marinkovića) - Jurić, Slaven (Array, 2004)
Već nakon prve faze estetičkog misticizma, Marinković je svoju poeziju počeo prilagođavati novostečenim materijalističkim shvaćanjima, a postupno je uklanjao i genijski subjekt, ali nije uspio pronaći poetski koncept koji bi odgovarao novim povijesnim okolnostima, ili je, što je jednako vjerojatno, počeo vjerovati da drama, esej i umjetnička proza bolje korespondiraju s novom slikom svijeta.