U duhu "Hamleta" - još jedanput o engleskom korpusu u Marinkovićevu "Kiklopu" - Jukić, Tatjana (Array, 2004)
Shakespeareovi komadi modelativni su korpus Marinkovićeva romana, i to upravo kao matrica nezaustavljivih prijenosa i kalamubra. Utoliko je simptomatično i Marinkovićevo razvagivanje anglo-američkih korpusa u teksovima nakon "Kiklopa". Marinkovićev se jezičac pokazuje pouzdanijim indikatorom težine engleske i američke kulture na vagi hrvatske književnosti, nego krugovaški tekstovi.