Udžbenici za učenike s posebnim potrebama - Hrvatić, Neven (2004)
Znamo li da su koncepcijska različitost i uporaba raznovrsnih dodatnih materijala (radni i razgranati udžbenik) karakteristične za udžbenike za djecu s posebnim potrebama, jasno je da njihova izrada treba biti sustavna, postupna, odmjerena, precizna i na znanstveno utemeljnim činjenicama, dakle pedagoški kompetentna. O kurikularnim i integracijskim polazištima u koncipiranju udžbenika ovist će manifestiranje u nastavi, primjena i didaktički (metodički) pristup i evaluacija. U tome važnom segmentu integracije djece s posebnim potrebama i ostvarivanja jednakih prava na odgoj i obrazovanje za sve učenike nisu ostvareni adekvatni rezultati. U tijeku prave (r)evolucije u koncepciji, tehnici, izradi i primjeni suvremenih udžbenika u nastavi (u vremenu i prostoru tehnološkog napredka i virtualnog okruženja), još je očitije njihovo zaostajanje u segmentu učenika s posebnim potrebama.
Projekt MZOS
HRV