Izgradnja digitalnih zbirki: određivanje i izbor kriterija za digitalizaciju knjižnične građe - Vrana, Radovan (Array, 2004)
Utjecaj koji je informacijska tehnologija u posljednjih nekoliko desetljeća imala na razvoj knjižnica poprima konkretne oblike i u sve većem broju digitalnih zbirki u knjižnicama, koje su danas čine integralni dio njihovih fondova. Zahvaljujući dostupnoj informacijskoj tehnologiji, u prvom redu osobnim računalima i računalnoj periferiji čija je uloga, između ostalog, nastanak novih jedinica građe u elektroničkom obliku, knjižnice se u sve većem broju odlučuju na pokretanje projekata oblikovanja digitalnih zbirki.. U fazi realizacije oblikovanja digitalnih zbirki posebnu je pažnju potrebno usmjeriti prema brojnim kriterijima na temelju kojih se takvi projekti provode. Kriteriji mogu biti brojni i vrlo različiti, te ovisiti o lokalnom kontekstu, a glavni cilj njihovog postojanja je poslužiti kao pomagalo kojim se knjižničari mogu poslužiti u svim fazama odvijanja projekta (planiranje projekta oblikovanja digitalnih zbirki, digitalizacija građe, njezina obrada nakon digitalizacije, uključivanju u fond knjižnice, davanju na korištenje i vrednovanje učinjenog na projektu) s ciljem postizanja kvalitete novonastalih digitalnih zbirki.