Europski standardi manjinske zaštite i položaj manjina u Hrvatskoj - Mesić, Milan (2003)
Rad govori o pomaku u liberalnim koncpecijama socijalne pravde, od etničke neutralnosti (liberalne) države do priznavanja kulturne različitosti i kolektivnih prava manjina. U smislu formalno-pravne zaštite svojih manjina Hrvatska je, tvrdi autor, ispunila sve europske i svjetske standarde, ali ostaje pitanje zbiljske socijalne promocije (nekih) manjina.