O glagolskim poredbenim frazemima u hrvatskom, talijanskom i španjolskom jeziku - Jerolimov, Ivana (Array, 2004)
Polazeći sa stajališta hrvatskog kao polazišnog te talijanskog i španjolskog kao stranih jezika predmet ovoga rada su glagolski poredbeni frazemi triju sustava (hrv. spavati kao top / tal. dormire come un ghiro / šp. dormir como un tronco). S obzirom na to da je riječ o veoma bogatoj frazeološkoj građi u sva tri jezika, zadržali smo se samo na nekim aspektima kontrastivne analize s posebnim težištem na isticanju kulturoloških specifičnosti svakog pojedinog jezika. Pri utvrđivanju podudarnosti, sličnosti i razlika uzeli smo prvo lijevu sastavnicu poredbene konstrukcije (u našem slučaju glagol), pa potom i njezin desni dio, u kojem se nalaze najzanimljiviji podaci o kulturalnoj obilježenosti ovakvih frazema.