Engleski i hrvatski glagolski sustav - što im je zajedničko? - Geld, Renata (Array, 2004)
O postojanju međujezičnih i unutarjezičnih utjecaja na učenje stranoga jezika stručnjaci se uglavnom slažu. Zadatak je primijenjih lingvisita ove utjecaje prepoznati i objasniti, a zadatak nastavnika stranoga jezika pomoći učenicima da ih što lakše i što brže prevladaju. U učenju engleskoga i hrvatskoga kao stranih jezika glagolski je sustav jedno od mjesta na kojemu se takvi utjecaji susreću i isprepliću te postaju naročito vidljivi. I dok se o razlikama među ovim dvama sustavima, primjerice glagolskim vremenima u engleskome ili glagolskom vidu u hrvatskome relativno često govori, nešto se rijeđe naglasak stavlja na njihove sličnosti. U radu ćemo ispitati sličnosti i preklapanja dvaju sustava kojima je cilj pomoći učenicima da na temelju znanja o obilježjima glagolskoga sustava polaznoga jezika lakše usvoje obilježja glagolskoga sustava ciljanoga jezika.