Vladimir Nazor - pjesnik hrvatske moderne - Gjurgjan, Ljiljana Ina (Array, 2003)
Autorica kontekstualizira Nazora u estetiku hrvatske moderne. U prvom dijelu rada bavi se mitološkim elementima u Nazorovim epovima, sagledavajući ih kao tipično secesionistički stilski kompleks. Elemente mitološkog istražuje i u Nazorovoj lirici te u prozi pokazujući da čak i propovijetke koje su obično smatrane realističkima (Voda) nose u sebi isto tako obrasce mitotvoračke imaginacije.