Simboli, alegorije i emblemi u zidnom slikarstvu Ioannesa Baptiste Rangera - Cvetnić, Sanja (Array, 2004)
Ioannes Baptista Ranger nasljeđuje simbolički vizualni govor srednjega vijeka, ali ga prilagođava poslijetridentskim ikonografskim zahtjevima. U alegorijskim i emblematskim prizorima, kao učeni slikar posiže za priručnicima koji su tu kompleksnu motiviku razrađivali i objašnjavali. U prvoj polovici XVIII. stoljeća visoka kultura pavlina, kojima je Ranger pripadao i za koje je uglavnom radio, natječe se s isusovačkom na vizualnome, ali na drugim poljima djelovanja (izdavaštvo, školstvo, uređene crkvenih interijera).