Povjerenje u EU: Tko, koliko i zašto? Sociokulturne vrijednosti, gospodarska razvijenost i politička stabilnost kao prediktori povjerenja u EU - Štulhofer, Aleksandar (2003)
Rad nudi usporednu empirijsku analizu društvenih vrijednosti u HR, Europskoj uniji, zemljama pristupnicama 1. Kruga, te skupinom europskih zemlja izvan EU. Na temelju analiza podataka dobivenih međunarodnim istraživanjem Europsko istraživanje vrijednosti, provedenim krajem 90-tih na nacionalnim uzorcima većine europskih zemalja, autori nastoje odrediti razlike u raširenosti postmaterijalističkih vrijednosti i obujmu društvenog kapitala. Cilj je analiza utvrditi gdje se, kada je riječ o društvenim vrijednostima, Hrvatska trenutno nalazi, te tako ocrtati njezinu (ne)spremnost za uključivanje u EU. Rad donosi i analizu čimbenika koji utječu na razinu povjerenja javnosti u EU.