Ispitivanje hemisferne interakcije kod rješavanja Stroop zadatka - Bubić, Andreja (Array, 2003)
Istraživanje je provedeno s ciljem provjere učinkovitosti rješavanja određenog zadatka kod unutarhemisferne i interhemisferne prezentacije podražaja. Kao podražajni materijal ispitanicima se prikazivao klasičan Stroop zadatak s bojama i riječima (nazivima boja) kod kojeg je zadatak ispitanika imenovati prikazanu boju zanemarujući pritom istovremeno pokazanu riječ. Ispitanicima su prikazivane dvije vrste zadataka, jednostavni i složeni, u pet različitih uvjeta prezentacije – kod unutarhemisferne prezentacije su oba elementa podražajnog para prikazivana u jedno (lijevo ili desno) vidno polje, kod dviju vrsta interhemisfernih prezentacija riječ je prikazivana u jedno, a pravokutnik u drugo vidno polje, dok su kod središnje prezentacije oba podražaja u paru prikazivana u središnji dio vidnog polja. Vrijeme imenovanja boje prikazanog pravokutnika i točnost odgovora ispitanika su korišteni kao zavisne varijable. Ispitivanjem je potvrđena pojava Stroop efekta, odnosno kod svih uvjeta prezentacije podražaja je dobiveno vrijeme imenovanja boje bilo statistički značajno kraće kod jednostavnih zadataka u usporedbi sa složenim zadacima. Taj je nalaz u skladu s postavljenim hipotezama istraživanja. Također su pronađene razlike u učinkovitosti obrade zadatka u različitim uvjetima prezentacije, pri čemu je najbrža obrada općenito bila kod bilateralne prezentacije, te unilateralne prezentacije podražaja u desno vidno polje. Utvrđen je i značajan efekt interakcije varijabli složenosti zadatka i uvjeta prezentacije podražaja, čemu je najviše pridonijela situacija središnje prezentacije podražaja. Vrijeme imenovanja boje je kod ove situacije kod jednostavnog zadatka bilo najkraće, a kod složenog najduže u usporedbi s ostalim situacijama. Ovi rezultati nisu potvrdili postavljene hipoteze istraživanja, što je vjerojatno posljedica složenosti ispitivane teme i postojanja brojnih činitelja koji u ispitivanju nisu kontrolirani. Potrebna su dodatna istraživanja kojima bi se ova problematika detaljnije i sustavnije obuhvatila.