Aktivacijski utjecaji testosterona na prostorno kognitivno funkcioniranje muškaraca - Hromatko, Ivana (Array, 2003)
Ispitivan je aktivacijski utjecaj spolnih hormona na kognitivno funkcioniranje kod muškaraca. Poznato je da postoje sezonske varijacije u razini testosterona, te da su kod muškaraca na sjevernoj zemljinoj polutki razine testosterona niže u proljeće a više u jesen. Izvještaji iz literature upućuju na moguću negativnu povezanost između razine testosterona i prostornog kognitivnog funkcioniranja kod muškaraca. Kako bismo provjerili eventualan utjecaj promjena u razini testosterona na prostorno kognitivno funkcioniranje, primijenili smo nekoliko testova prostornog tipa: Vanderbergov test mentalnog rotiranja, Test shvaćanja prostornih odnosa, Test savijanja papira, Test rotacije likova, te Test uspoređivanja kocaka na skupini od 200? muških studenata Zagrebačkog Sveučilišta. Isti testovi su primijenjeni u dva navrata: jednom u proljeće a jednom u jesen, uz rotiranje redoslijeda mjerenja. Provjerene su intraindividualne razlike u učinku na testovima (ista skupina između dva mjerenja) kao i interindividualne razlike (različite skupine u različita godišnja doba). Rezultati će biti komentirani pod vidom teorija evolucijske psihologije o filogenezi i ontogenezi spolnih razlika u kognitivnom funkcioniranju.