Digitalni Babilon: utvrđivanje kriterija za vrednovanje kvalitete izgradnje digitalnih zbirki i usluga - Vrana, Radovan (Array, 2003)
Radi postizanja interoperabilnosti digitalnih izvora informacija koje najčešće prepoznajemo u obliku sve brojnijih digitalnih zbirki dostupnih putem računalnih mreža, uočena je potreba za što širom primjenom postojećih pomagala poput standarda i smjernica te iskustava nastalih kroz praktične projekte, kao i za oblikovanjem novih kada se za to pojavi potreba. Kako bi navedena pomagala mogla biti uspješno primijenjena na postojeće digitalne zbirke kao i na one koje će tek nastati, potrebno je utvrditi moguće indikatore kvalitete u njihovoj strukturi i sadržaju. Mogu li pojedini segmenti poput objekata digitalnih zbirki ili metapodataka biti indikatori kvalitete? Različite ustanove u svijetu imaju različite poglede na razvoj i primjenu koncepata utvrđivanja kvalitete, kao i na metode kojima se ona postiže i mjeri. S tim u vezi, uočljiv je i pozitivni trend razvoja sve većeg broja pomagala koje u literaturi često prepoznajemo pod nazivom benchmark, a koja bi trebala pomoći pri utvrđivanju već spomenutih indikatora kvalitete i njihova mjerenja. Ovaj će rad pokušati predstaviti nekoliko pogleda na temu postizanja i utvrđivanja kvalitete oblikovanja digitalnih zbirki.