Marulićeva privatna pisma:jezik kao sredstvo dijastratijske diferencijacije - Malinar, Smiljka (2003)
Marulićeva privatna pisma ( iz razdoblja 1501.-1516.) tri pisana talijanskim, točnije, mletačkim jezikom, upućena njegovu bliskome prijatelju, kanoniku katedrale sv. Duje, Jeronimu Ćipiku, ostala četiri, pisana latinski, što su dio prepiske između Marulića i mletačkog crkvenog velikodostojnika i kancelara Senata Republike, Jacopa Grasolarija, s kojim je bio vezan duhovnim i intelektualnim prijateljstvom (ali ga osobno nije nikada upoznao) povod su za razmatranje suodnosa izbora jezika (latinskog, hrvatskog ili talijanskog) i žanrovske pripadnosti pojedinih Marulićevih tekstova te njihova položaja na dijastratijskoj i dijafazijskoj ljestvici.
Projekt MZOS
HRV