Jedan primjer Tommaseove rane proze:"Il Galateo di Monsignor Della Casa&#34 - Malinar, Smiljka (2002)
U radu se analiziraju zahvati kojima je N. Tommaseo, na početku svoje književne karijere, priređujući za milanskog izdavača Stellu novo izdanje "Galatea" Giovannija Della Case, tekst reducirao za dvije trećine te promijenio njegov sintaktički ustroj. Odsutnost filološke senzibilnosti koja će obilježiti i sve kasnije Tommaseove izdavačke pothvate posljedica je shvaćanja kulture kakvo je Tommaseo bio ponio iz zatvorene, provincijalne sredine splitskog Sjemeništa i studija u Padovi gdje se formirao.
Projekt MZOS
ENG