Uloga znanosti u 21. stoljeću - društvena pristranost postmodernih znanstvenih teorija? - Nikodem, Krunoslav (2002)
Rad okvirno tematizira društvenu pristranost znanstvenih teorija, od mehanicističke paradigme, ekonomske teorije Adama Smitha i teorije biološke evolucije Charlesa Darwina. Ove i mnoge druge znanstvene teorije, kao temeljni stupovi modernog društva, između ostalog, pridonijele su i razvoju rasizma i kolonijalizma. Jednom etablirane one nam se nadaju kao "prirodni poredak stvari". U radu postavljamo pitanje o ulozi postmodernih znanstvenih teorija koje se većim dijelom temelje na jezičnoj strukturi, kibernetici i biogenetici, te svojom koncepcijom otvaraju mogućnosti razvoja svojevrsnog neorasizma i neokolonijalizma. Naglašeno postavljanje ovih nadolazećih znanstvenih teorija kao neupitne datosti smatramo korakom upravo u tom smjeru.
ISBN 953-151-495-X
Projekt MZOS
HRV