Vlaške migracije i modifikacije njihovog pravnog statusa na slavonskim krajištima 16. i 17. stoljeća - Moačanin, Nenad (Array, 2002)
Rad analizira proces migracija vlaških zajednica iz dinarskih prostora na područje slavonskog međurječja u ranom novom vijeku. Specifični ambijentalni uvjeti krajišta, kako prirodni, tako i društveni, politički i kulturološki značano su utjecali na daljnji tijek njihovog sociojuridičkog i socioekonomskog razvoja. Generalno gledajući, njihov društveni i pravni status evoluirao je od mobilnog stočara-ratnika na početku osmanskih osvajanja u Slavoniji, do sedentariziranog seljaka-vojnika po svršetku tzv. "Dugog rata", tj. uspostavom ravnoteže na slavonskim krajištima u 17.stoljeću.