Etnoantropološki podaci u Kukuljevićevim putopisima - Grbić, Jadranka (Array, 2002)
Članak analizira etnoantropološke činjenice u dva putopisa hrvatskog književnika, znanstvenika, publicista i političara Ivana Kukuljevića Sakcinskog ("Putovanje po Bosni" i "Putne uspomene iz Hrvatske, Dalmacije, Arbanije, Krfa i Italije"). Te se činjenice razmatraju kao etnološki pokazatelji relevantni za istraživanje procesa očuvanja, razvoja (ili stagnacije), emancipacije i afirmacije hrvatskog kulturnog i etničkog identiteta na prostoru multietničke, multikulturne i multikonfesionalne jugoistočne Europe u prošlome stoljeću.