Usporedba čovjeka s biljkom u hrvatskoj i ruskoj frazeologiji - Hrnjak, Anita (Array, 2003)
Frazeologija je dio jezika u kojem se očituje korištenje metaforizacije kao jedne od univerzalnih lingvističkih kategorija. U radu se analizira ostvarivanje globalne konceptualne metafore "čovjek je biljka" u hrvatskoj i ruskoj frazeologiji. Pokazane sličnosti dokaz su univerzalnih principa čovjekova poimanja svijeta, dok razlike svjedoče o kulturno-nacionalnim specifičnostima.