Inovacije u dijalektnoj frazeologiji - Menac-Mihalić, Mira (Array, 2002)
Kao i na drugim jezičnim razinama, nastaju i u frazeologiji različite promjene, među kojima često nalazimo nove elemente u strukturi frazema, kvantitativne ili kvalitativne izmjene pojedinih sastavnica. Promatrajući inovacije na korpusu dijalektne hrvatske frazeologije, sakupljenom u suradnji s nekoliko naraštaja studenata Kroatistike na seminaru dijalektologije, zaključujem da novima možemo smatrati ove slučajeve kad je vidljiva inovacija ustaljenoga frazema, kad je u frazemu vidljiva inovacija govornoga sustava, kad se u frazemu spominju nove realije, događaji i sl., kad je frazem lokalizam te sadrži imena konkretnih osoba, mjesta i sl., kad novotvorene, inače nepotvrđene riječi postaju sastavnice novih frazema Novo u frazemu relativan je pojam - novo je u nekim slučajevima novo u ovom trenutku (često samo u uporabi jednoga dijela govornika npr. mladih), a u drugima je bilo novo u nekom periodu koji se u mnogim slučajevima može točno odrediti, ali sada se već osjeća kao staro, ostaje u aktivnom rječniku samo jedne (najstarije) generacije.