Gli amici sebenzani di Niccolo' Tommaseo - Roić, Sanja (Array, 2004)
Tommaseo evoluira od isključive pripadnosti talijanskoj kulturi i to na temelju svojih veza s rodnim gradom Šibenikom i prijateljima Šibenčanima ka dvostrukoj kulturnoj i jezičnoj pripadnosti: hrvatskoj (on je označuje ilirskoj) i talijanskoj