Alexis de Tocqueville i 'exceptionalism' američke povijesti - Roksandić, Drago (Array, 1998)
Tocquevillovo je mišljenje bilo jedno od temeljnih uporišta vrednovanja jedinstvene posebnosti američkoga povijesnog iskustva u svjetskopovijesnom smislu i to prije svega u tradiciji demokratske političke kulture, kao njezin najprepoznatljiviji slučaj. Novija istraživanja u egohistoriji, kao i veći interes za ego-dokumente u više humanističkih i društvenih znanosti, omogućuju bolje razumijevanje kako motivacije s kojom je mladi Tocqueville krenuo na svoje američko putovanje 1831. godine, tako i misaonog obzorja unutar kojega je recipirao svoje američke spoznaje