Trgovina drvetom na Triplex Confiniumu ili kako izvući novac iz senjskih šuma (1600-1630)? - Štefanec, Nataša (Array, 2003)
Na samom početku 17. stoljeća Habsburgovci su pokušali organizirati opsežnu sječu drva u senjskim šumama i prodati drvo Mletačkoj Republici. Službena politika nalagala je da se novac dobiven prodajom iskoristi za renoviranje utvrda i izvidnica na Vojnoj Krajini i općenito poboljšanja krajiške 'infrastrukture'. Ali, došavši u priliku da zaključe ugovor o sječi i prodaji drveta iz senjskih šuma, Habsburgovci su se zapleli u složenu mrežu vlasničkih i interesnih odnosa na Krajini. Sječa drveća u tim prostorima mogla bi biti jedan od glavnih razloga za gradualnu deforestaciju šuma oko Senja i u širem velebitskom području te širenje krša. Ipak, postavlja se pitanje tko je i kako ponajviše iskorištavao ove šume. Kako bi s habsburško-mletačkog aspekta odgovorila na ovo pitanje autorica je iskoristila bogatu dokumentaciju sačuvanu u 'Haus-, Hof- und Staats Archiv' u Beču, tj. zbirku dokumenata pod naslovom 'Comissiones, Instructiones, Relationen, samt der ganzen handlung der Murlaggischen bey Zeng gelegenen Wälder und derenselben von Stockerraumung halben. c. 1600.-1630.'