Čega se više bojimo: materinskoga ili stranog jezika? - Mihaljević Djigunović, Jelena (Array, 2004)
U zadnjih 10-ak godina uočava se pojava da izvorni govornici hrvatskoga jezika sve više zaziru od komunikacije na standardnom hrvatskom jeziku u javnoj upotrebi jer ih nedostatno kontinuirano učenje hrvatskoga standardnog jezika čini sve nesigurnijima, u nastupu neuvjerljivima, mucavcima i nevještima. Kako se - sasvim neovisno o tome - u tih istih (hrvatskih) govornika strah od učenja stranoga jezika i komunikacije proučavao na primjeru učenja engleskog jezika, smatramo da bi povezivanje iskustava u poučavanju hrvatskih govornika stranom jeziku moglo biti dragocjeno i na planu prevladavanja straha od učenja bilo kojeg jezika, pa i materinskoga standardnoga. Naime, u Hrvatkoj je učenje standardnoga hrvatskog jezika za mnoge govornike u mnogim segmentima slično učenju stranoga jezika (ortoepija, leksik, sintaksa nerijetko se vrlo razlikuju između lokalnih govora i standardnog jezika), pa vjerujemo da bi pomoć razrađenih mehanizama suzbijanja straha od učenja jezika općenito mogla biti pomoć hrvatskim izvornim govornicima i na tom području.