Inducirani morfemi - odrazi jezičnih dodira na istočnom Jadranu - Deželjin, Vesna (Array, 2002)
Prožimanja jezika i kultura ponajčešće se uočavaju i proučavaju na primjerima leksičkih elemenata koji su posuđivanju najpodložniji. No, i elementi zatvorenijih morfemskih inventara (poglavito tvorbenog) mogu biti zahvaćeni procesominterferencija između dva jezika te postati produktivnima u jeziku primatelju. To nam je potvrdilo sustavno proučavanje jezičnih dodira na području istočnoga Jadrana i to na korpusu stvorenom iščitavanjem proznih djela napisanih idiomom koji je u literaturi poznat kao 'kolonijalni tršćanski' i koji se vezuje uz romanski sloj stanovništva na tome području. U radu je prikazano nekoliko primjera takvih 'posuđenih', odnosno induciranih morfema u kojima se jasno zrcali vitalnost hrvatske sastavnice na istočnoj obali Jadrana i njezin znatan doprinos u oblikovanju talijanskog idioma koji je uz nju tamo stoljećima supostojao.