Chronic illness and psychological disturbances - Jokić-Begić, Nataša; Tadinac Babić, Meri; Lauri-Korajlija Anita Hromatko, Ivana; Žegura, Iva (2003)
Cilj istraživanja bio je usporediti razinu depresije i anksioznosti oboljelih od psorijaze, gastrointestinalnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti i zdravih ispitanika. U istraživanje je bilo uključeno 477 sudionika (64 sa psorijazom, 82 sa dijagnosticiranom gastrointestinalnom bolešću, 179 sa kardiovaskularnom bolešću i 152 zdrava ispitanika). Razina anksioznosti određena je STAI upitnikom, a razina depresivnosti BDI upitnikom. Dobiveni rezultati ukazali su na postajanje spolnih razlika: žene su anksioznije i depresivnije od muškaraca u svakoj od četiri skupine. Kardiovaskularna bolest povezana je s depresivnošću kod žena. Skupina zdravih žena je značajno manje anksiozna nego skupine bolesnih suidonica. Kod muškaraca bolest je povezana s anksioznošću i depresivnošću, pri čemu je psorijaza najviše povezana s anksioznošću.
Projekt MZOS
ENG