Strani akcent u hrvatskom jeziku - Mildner, Vesna (1999)
Cilj je istraživanja bio odrediti koliko točno i pouzdano slušatelji prepoznaju materinski jezik osoba koje uče hrvatski kao strani jezik, te ne čemu temelje svoje odluke. Najtočnije se prepoznaje materinski jezik govornika jezika koji su ispitanicima najbliži - geografski i/ili po stupnju izloženosti tome jeziku. Kod netočno identificiranih materinskih jezika, zamjene se ne grupiraju nužno prema srodnim jezicima nego opet po načelu poznatosti. Točnost određivanja materinskog jezika govornika pozitivno je povezana sa sigurnošću u odgovor. Prilikom donošenja odluke o materinskom jeziku govornika ispitanici se najviše oslanjaju na pojedinačne glasove, zatim na opći dojam i naglaske, a tek potom na ritam i intonaciju.
Projekt MZOS
HRV