Određivanje antropometrijskih i sociometrijskih karakteristika na temelju govora - Dobrić, Arnalda (Array, 2003)
Prikupljeni su primjerci govora sedmero izvornih govornika hrvatskog jezika urednoga govornog statusa u dobi od 20 do 50 godina života. Tijekom slušanja govornih odsječaka ispitanici su odgovarali na 17 pitanja o govorniku koja određuju njegove/njezine antropometrijske i sociometrijske karakteristike (dob, spol, visina, težina, stručna sprema, zanimanje itd.). Pokazalo se da ispitanici točnije i s većom sigurnošću određuju antropometrijske osobine nego sociometrijske. Od antropometrijskih je osobina spol određivan najtočnije, potom dob, težina i visina, a nešto je teže bilo točno odrediti boju očiju i kose. Od sociometrijskih karakteristika najtočnije su određivani geografsko podrijetlo i socioekonomski status, a znatno slabije školska sprema i zanimanje.