Analiza alaringalnog glasa i govora - Mušura, Maja (Array, 2003)
U radu se uspoređuju tri skupine alaringealnih govornika: skupina koja se služi govornim aparatom, skupina koja se služi ezofagealnim govorom i skupina sa traheoezofagealnom fistulom. Govorni materijal snimljen je u tihoj komori na minidisc. Tekst se sastojao od čitanja kratke priče, foniranja samoglasnika i maksimalnog držanja suglasnika. Programima za akustičku obradu analizirane su neke varijable glasa i izgovora. Rezultati su potvrdili prednost kirurške rehabilitacije formiranja traheoezofagealne fistule i postavljanjem govorne proteze. Rehabilitacija u kojoj se kombinira ezofagealni govor i govorni aparat daje zadovoljavajuće rezultate kod većine bolesnika operiranih na našoj Klinici.