Blještavost muških glasova - Varošanec - Škarić, Gordana (2003)
Blještavost glasa akustički je određena povećanjem relativne spektralne energije u području od 2.5 do 3.5 kHz. Željelo se ispitati kako će se razlikovati glasovi procijenjeni blještavim, srednje blještavim i neblještavim u nižim područjima spektra, srednjem području, višem te u vrlo visokom području, koje se naziva i područje stridentnosti. Uvježbani procjenitelji (n=40) procjenjivali su ukupno 128 muških glasova u subjektivnim dimenzijama stupnja blještavosti glasa, svjetline, visine glasa, ugode i jakosti. Između varijabli slušne procjene izračunate su korelacije. Iznenađuje da se jedina statistički značajna pozitivna korelacija s blještavošću pokazala s jakošću glasa (r = 0.197 ; p = 0.026) . Nadalje su postupkom t-testa ispitane razlike između skupina blještavih (n=26), neblještavih (n=26) i srednje blještavih glasova (n=26) u relativnoj spektralnoj energiji u spektralnim područjima do 100 Hz, do 150 Hz, 150 - 300 Hz, 0.8 - 2 kHz, 2.5 - 3.5 kHz, 3.5 - 5 kHz i 5 - 10 kHz. Statistički značajnije razlike bile su između parova blještavih i neblještavih glasova nego u parovima sa srednje blještavim glasovima. Statistički značajne razlike među skupinama blještavih i neblještavih glasova (p<0.001) pokazale su se u područjima do 100 Hz, 150 - 300 Hz, 0.8 - 2 kHz, 2.5 - 3.5 kHz te (p<0.05) u područjima 5-10 i 3.5 - 5 kHz. Blještavi glasovi imaju značajno manje relativne energije od neblještavih glasova u područjima do 100 Hz i od 0.8 - 2 kHz, a značajno više relativne energije imaju u područjima od 150 - 300 Hz, 2.5 - 3.5 kHz, 3.5 - 5 kHz i 5 - 10 kHz. Može se zaključiti da je relativna spektralna energija relevantan parametar u ispitivanju razlika između blještavih i neblještavih glasova u govoru.
Projekt MZOS
HRV